Magiske WHO FEARS DEATH av Nnedi Okorafor

We’ll never know exactly why we are, what we are, and so on. All you can do is follow your path all the way to the wilderness, and then you continue along because that’s what must be.

Nnedi Okorafor

Spennende og magisk «juju»

Denne post-apokalyptiske sci-fi/fantasyen ble plukket ut til årets bokklubb, og gjett om jeg er glad for det! Da jeg startet på boka var babyen min veldig liten så jeg bestemte meg for å høre den på lydbok, og det har til tider vært brutalt å høre disse ordene lest høyt. Da jeg leste litt om boka og fant ut av hvordan den er inspirert av virkeligheten, så fikk jeg vondt inni meg. Litt samme opplevelse som jeg hadde med A Handmaids Tale faktisk. Fordi det handler om vold mot kvinner. Kanskje det temaet jeg liker aller minst å lese om. Men der kvinneskjebner er grunnleggende for historien, finner vi også mye styrke og mot. Vi finner helter og heltinner. Overlevelse og transformasjon.

Who Fears Death er full av magiske skikkelser og spirituelle mysterier, og samtidig så føles det så ekte og aktuelt. Hovedpersonen er en kvinne full av agens og styrke. Hun er på en reise for å finne og forstå seg selv og evnene sine, i en verden som ikke aksepterer henne. Hennes relasjon til menneskene rundt seg er en del av hva som gjør henne så spesiell og så menneskelig.


Who Fears Death – Nnedi Okorafor (2010)

I en dystopisk versjon av Sudan blir en kvinne brutalt voldtatt under ødeleggelsen av landsbyen hennes. Hun flykter ut i ørkenen hvor hun senere føder en jentebaby. Kvinnen skjønner instinktivt at dette barnet er noe helt spesielt, og kaller henne Onyesonwu, som betyr who fears death. Bakteppet for hendelsen er en voldelig konflikt mellom de mektige lyshudede Nuru’ene undertrykker de mørkhudede Okeke’ene. Onye er Ewu, et blandingsbarn født av voldtekt med sandfarget hud, og hun har magiske evner. Sammen med vennene reiser hun vestover for å finne faren sin og for å avdekke sin skjebne som trollkvinne. Hun skal også finne ut av hvordan hennes skjebne er beslektet med hennes navn.


Onye er ikke redd

Romanen har mange klassiske fantasytroper og er utformet som en quest, eller et eventyr. Onye har magiske krefter hun skal lære seg å kontrollere. Det lærer hun gradvis i møter med ulike læremestere og hinder på veien. Grunnen til at jeg synes denne boka er så interessant er fordi det er (for meg) en ny slags fantastisk magi satt inn i en oppskrift som jeg kjenner fra før. Det er noe kjent innimellom alt det nye. Ingenting i denne verdenen er rettferdig, og levevilkårene er beinharde. Samtidig så er både Onye og vennene hennes fulle av lidenskap og sjarm og jeg ble engasjert i deres historier. Der jeg ser tragedie ser de grunner til å kjempe seg videre, med nebb og klør.

Fantasi eller realisme?

Her er det betraktninger om verden, kultur og tradisjoner som er veldig annerledes enn hvordan jeg tenker. På mange måter kan nettopp dette være grunner til ikke å like boka. Det kan virke fjernt og kanskje ubehagelig noen ganger. Premisser som er vanskelige å akseptere blir vi nødt til å akseptere, fordi det er en del av universet. Men jeg likte hvordan Onye manøvrerer seg rundt i en verden hvor hun blir sett ned på på grunn av sin hudfarge og sitt opphav, sitt kjønn og sine evner. Hun tar skjebnen i egne hender og bruker sine magiske evner til å skape en bedre verden. Hun kjemper mot urettferdighet og undertrykkelse. Hun er en fighter. Og ja, hun er annerledes enn de fleste andre heltinnene jeg kjenner, men jeg har likt å bli kjent med henne. Jeg trenger å bli kjent med flere som henne, fordi Onye er ikke redd og lar seg ikke stoppe.


Lyst til å lese mer?

Jeg har skrevet om en del fantasy- og sci-fi-romaner før, blant annet Trail of Lightning og This Is How You Lose the Time War, og House of Earth and Blood. Så klikk gjerne på linkene og les videre! Kom gjerne med anbefalinger til litt «annerledese» bøker som dere har lest og likt 🙂


Del innlegget:

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

10 kommentarer

 1. Den låter intressant. Är författaren från Sudan?

  • Hun er nigeriansk-amerikansk. Men hun har sagt at hun fikk ideen til fortellingen fra en artikkel om Darfur-konflikten. Så jeg antar det er derfor den starter i Sudan 🙂

 2. låter intressant. särskilt om det finns lite verklighetsbakgrund. tack för smakebiten!

  • Det var veldig interessant. Men det som gjorde boka virkelighetsnær var også det mest forferdelige med fortellingen. God søndag 🙂

 3. Tack för tipset om den här boken!

 4. Jeg har nettopp bestilt boken på biblioteket (etter å ha lest din omtale) 🙂 Så det har kommet en prequel også. Lest den?

  • Åj så gøy! Ja jeg har sett det, og har den i handlekurven på en nettbokhandel 🙂 Veldig interessert i å lese mer av henne.

 5. Tack för smakbiten! Den serien vill jag läsa!

  • Jeg skal prøve å få tak i den andre boka fra samme univers 🙂 Og se serien når HBO har den klar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *